Hjemmet rykker ud på graven

Foto Ea Ejersbo

Grydeskeer, julepynt og bænke på kirkegården. Folk sætter deres personlige præg på gravstederne for de døde. Gerne med ting, der hørte til i hjemmet. På den måde fortsætter vi med at fortælle de dødes og vores egen historie, vurderer ekspert.

Af Anne Noller Nygaard

Stedsegrønne planter, nyrevet perlegrus og ensartede gravsten kendetegner de fleste kirkegårde rundt om landet, hvor menighedsråd fastsætter reglerne for udsmykning på gravstederne. Anderledes broget ser det ud på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København også kendt som ”modekirkegården”.

Ifølge begravelsesrådgiver og antropolog in spe Naja Genet May er rammerne for, hvordan man indretter gravsteder på Assistens Kirkegård meget vide.

”De frie rammer på Assistensen giver folk mulighed for at sætte deres personlige præg på gravstederne,” fortæller Naja Genet May.

Hverdagsgods fra dødes liv

Naja Genet May har observeret en stigende tendens til at ting fra hjemmet rykker ud på gravene. For at sige noget om hverdagslivet med den døde.

“For eksempel ligger der grydeskeer hos en, som var supergod til at lave frikadeller. Flere har plantet udvalgte stiklinger fra kolonihaven på gravstedet eller lagt strandskaller fra de mange ture, man har gået sammen langs stranden med den døde,” beretter Naja Genet May.

Fortæller de dødes historie

Naja Genet May ser tendensen, til at hive private ting med ud på graven, som et tegn på, at folk har brug for at fortælle deres egen og den dødes historie.

”De vil gerne vise både hvem de selv er og hvem den døde var. Det gør de så på en meget håndgribelig måde via tingene,” siger hun.

Julepynt, nips og røgelse

På gravene er der ofte pyntet op alt efter årstidens skiften. Nisser, påskeharer, stormlygter og alskens nipsgenstande smykker gravene.

”Udsmykningerne er ofte flygtige alt efter, hvordan det passer med årstiden og den døde,” siger Naja Genet May.

I bogen ”Memento Mori” skriver hun sammen med antropolog Gitte Lunding:

”Tidligere tiders gravsteder var fyldt med permanente, religiøse symboler som kors, duer og roser samt symboler på erhverv og borgerlige dyder.”

I dag kunne mange af de genstande, som er på gravstederne lige så godt befinde sig i en helt anden sammenhæng.

”Hjemme eller i en anden religion, som det er med de røgelsespinde, der ulmer rundt om på Assistens Kirkegården. De er hevet med over fra buddhistisk tradition,” siger Naja Genet May.

Fødselsdagsfest på graven

På Assistens Kirkegård bruger mange også gravstedet til at mødes på og mindes den dødes mærkedage.

”Så møder de op med madkurv og kaffe og sidder ved graven og fejrer fødselsdag sammen med de døde,” siger Naja Genet May.

Eget gravsted fremfor fællesgrav

De individuelle gravsteder er noget forholdsvis nyt. I 1950´erne boomede antallet af fællesgrave, der hang sammen med den socialdemokratiske ide om lighed og solidaritet.

Nu er individet mere i centrum og antallet af individuelle gravsteder stiger.

” Især de yngre vælger et gravsted, fremfor det fælles. De har erkendt at de har behov for et sted, hvor man kan gå hen og sørge,”siger Naja Genet May.

Tendenser:

  • Gravstedernes antal stiger
  • Interessen for fællesgravene falder
  • Gravstedernes størrelse vokser
  • Livsstil og smag bliver vist gennem ting og symboler på gravstedet
  • Levende lys og nipsgenstande vinder frem
  • Religiøse elementer fra forskellige religioner blander sig

Ifølge undersøgelse foretaget af Gitte Lunding og Naja Genet May 2006-2007 på Assistens Kirkegården, Nørrebro i København.

Links

”Nye tendenser i kirkegårdskulturen” artikel af Gitte Lunding Hansen

Om valg af kirkegård og gravsted. Se Kirkeministeriets hjemmeside.

Links til alle Danmarks fotograferede kirkegårde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: